Pirateri är sjöröveri är stöld?

5 04 2009

Men ifall piratkopiering är detsamma som stöld varför kallar man det inte för stöld och varför kallar man inte pirater för tjuvar? Varför behöver vi en speciell lagstiftning att dömma pirater efter, ifall de är vanliga tjuvar? Jag menar ifall det är lika fel att stjäla en film från en butik som att ladda ner den… Benämningen pirat har två sidor ena sidan är demokratiska människor som var förvånansvärt civiliserade, baksidan är ju läskiga människor som lever på att plundra skepp. Det har resulterat i att sk antipirater använder ordet som ett skällsord medans piraterna ser det som en hedersbetygelse.

Devisen ”pirateri är stöld” är grovt missvisande, visst i vissa fall ingår stöld i själva processen och det är naturligtvis inte ok men själva handlingen att ”ripa”, ladda ner eller att ladda upp kan inte på något sätt betraktas som stöld. Stöld implicerar ju att något blivit taget, att en person blivit av med en ägodel men så är inte fallet med piratkopiering därför blir det lite mer komplicerat än Antipiratbyrån vill få det att se ut.

Som marknadsliberal anser jag naturligtvis att man ska få betalt för sitt arbete det är ju ändå det som driver utveckling och framsteg men som marknadsliberal anser jag att om en gammal affärsmodell inte längre är livsduglig så får man ju hitta nya modeller. Det finns ingen ursäkt föratt t.ex. skivbolag ska få leva kvar och parasitera på musikindustrin ifall de inte längre behövs. Det är lite som om vävarskrået skulle fått gehör för sina protester mot Jacquardvävstolen. Ifall vävarskråen i europa lyckats få till ett förbud mot Jacquardvävstolen så hade jag antagligen inte kunnat  blogga nu för Jacquardvävstolen anses vara ett viktigt steg mot datorn som jag skriver på idag.

Fildelning är inte den första företeelsen som har dödat kulturen, bibliotek, VHS, kassetband har alla ruinerat kulturindustrin. Det måste vara ett mirakel att det fortfarande finns eldsjälar som vill jobba innom kulturindustrin trots att man inte längre kan tjäna bra pengar på det, idealister som bara vill göra världen till ett bättre ställe

Cheerio!

/Andersson

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: