När moderater och sossar debatterar.

5 04 2009

Det är oftast ganska tråkigt när tex kommunalrådet i Kungälv (S) och oppositionsrådet i Norrköping (Fp) diskuterar ekonomisk politik för att styra kommunerna genom lågkonjuktur.Det sträcker sig sällan längre än att båda tycker sig ha rätt och sitter och turas om att säga ”nej jag”.

Ingen tar tiden att förklara varför de är bättre.

Sosse: ”Vi måste använda skattepengar för att satsas oss ur krisen”.

Moderat: ”Vi måste sänka skatterna så folk får mer pengar över”.

I praktiken är detta samma väldigt lika. Man använder skattemedel för att öka individens köpkraft. Skillnaden ligger i ideologin. En Socialdemokrat tycker staten ska ta hand om dig och en Folkpartist/Moderat tycker du ska ta hand om dig själv. Skillnaden kommer om vi skulle ta upp praktiska exempel genom att plocka upp individer som ”utsatts” för de respektive politik. Milton Friedman förklarar det otroligt bra.

Nu kan inte jag göra det. men låt oss teoritisera lite;

Vem tror du kommer spendera mest pengar av dessa två människor.

A) Person A har precis överlevt ett stort varsel på sin arbetsplats och svetten har precis torkat i hans panna. Person A får genom en skattesänkning 800:- mer i månaden att lägga i plånboken.

B) Person B har precis blivit uppsagd och börjat stämpla. Han söker allt han ser i jobbväg men får inget. Det börjar kännas riktigt hopplöst. Person B får genom statlig hjälp 800:- mer i månaden att lägga i plånboken.

Vem tror du kommer använda dess 800 kronor mest? Dvs spendera 799:- av dem? För det är ju det vi vill ! Att pengar ska spenderas ! Det är att spendera pengar som gör att saker måste börja produceras i högra skala igen och folk måste anställas för att möta denna ökade efterfråga.

Grundat på mina egna erfarenheter, dels från de gånger jag själv varit arbetslös. Är att man som arbetslös bidragstagare spenderar väldigt lite pengar. Man sparar i väntan på att få ett arbete.

Det är viktigt att inte skapa onatuliga marknader. Dvs marknadet som kräver konstgjord andning. Tex tycker många att nu är det en bra stund att rusta upp Järnväg och Vägar för att skapa arbete och ett kapitalflöde. Det är en bra tanke i grunden, men det svåra läget uppstår när man sen står och är nöjd med Infrastruktuens standard och arbetslösheten gått ner. Då man säger åt 20 000 rallare och vägarbetare att de inte längre har en statligt sponsrad marknad.

Då är vi tillbaka på ruta ett….

Jag tror Moderaterna och Alliansen har vad Sverige behöver. Det f inns de som tror att solidariteten i Sosseriet är ”The way to go”. Men det var länge sen jag såg den och dessutom tror jag inte den fungerar…. Enligt ovanstående argument.

/ Halldin

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: