Här och Nu.

20 01 2009

Det här var inte tänkt att vara min första bloggpost men jag känner mig tvungen att kommentera Tomhylsans två senaste bloggposter.

Här tar han upp tillgängligheten eller snarare bristen på tillgänglighet i dagens försvarsmakt och sen hävdar han att den enda sanna lösningen är ett kontrakts  och yrkesförsvar. Det har inte alltid varit så under det gammla invasionsförsvarets tid hade vi en väldigt hög tillgänglighet på våra förband och vi hade en respektabel styrka bakom oss. Den stora anledningen till vår låga beredskap idag är att man i och med de skyhöga hyrorna som försvarsmakten måste betala helt enkelt inte hade råd att ha all utrustning i förråd utan har varit tvungna att skrota eller ge bort det mesta. Han har ju rätt i att det är på grund av ”tidigare politiska beslut” (lite diffust vad han menar där) men det är ju inte försent att tillföra pengar till försvarsbudgeten och sänka hyrorna i syfte att effektivisera budgeten. För att vara lite elak vill jag bara påpeka följande artikel: Fredens gräns lönsam affär för Finland Finnarna har inga problem med tillgängligheten i sin försvarsmakt och de har inte gått ifrån det mossiga invasionsförsvaret. Varför kan inte vi?

Han hävdar ochså att alla andra länder ochså går mot ett mer tillgängligt och lättrörliga förband. Det hade varit sant om han sagt det för ca 5-6år sen. Dagens trend är att prioritera ”surviveability” i militära fordon därför går man mot tyngre mindre lättrörliga förband exempel. Han har dock delvis rätt, Tyskland har köpt in 60 nya Airbus transportplan föratt det ska vara lätt att snabbt förflytta soldater till och från oroshärdar. Så nästan rätt fast ändå inte.

Hans andra bloggpost hävdar han

”I diskussionen om bataljoner och brigader finns det anledning att vara tydligt med begreppen. Sverige lämnade en tidigare brigadstruktur för ett antal år sedan.

Organisationen och kunskapen finns inte kvar. En brigadstruktur i den tidigare meningen skulle kräva mycket stora resurser bl.a. för att bygga funktionsförband på bataljonsnivå, som idag inte finns i praktiken. Det ställs då mot andra behov som ger högre tillgänglighet och därmed högre försvarsförmåga.

Att Sverige skall ha brigadledningsförmåga, förmågan att leda och uppträda med flera bataljonsstridsgrupper tillsammans, är dock entydigt.”

Så vi ska ha en förmåga att leda brigader men inte ha brigader? Ifall en föredetta Officer (Jan Björklund) hävdar att det var ett misstag att överge brigadstrukturen då är jag rädd för att jag måste tro mer på honom en på försvarsministern vars enda kvalifikation för sitt jobb är att han råkade vara där när de behövde en kropp för att fylla ut regeringen.

Jag hade tänkt kommentera lite på hans tal i Sälen men det var så efterblivet så jag låter bli, iallafall för nu.

/Andersson

Annonser

Åtgärder

Information

2 responses

30 01 2009
Ajlin

bbc.com är numera min startsida.

30 01 2009
Halldin

Bra val.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: