Varför man ska ha en försvarsförmåga:

14 01 2009

Att ha ett försvar är inte en vilja att kriga för Sveriges del, utan en vilja att undvika krig. Med en god försvarsförmåga kan vi säga NEJ och mena det. Att säga Nej till en rysk gasledning genom svenskt vatten och ha kraften att säga åt de ryska fartygen att vända när de kommer för att bygga den. Idag är det så att Ryssland fick nej att bygga gasledningen. Men endå pågår förberedande byggarbeten. Varför? Tar de inte vårat nej på allvar? och i så fall… varför gör de inte det?

Det finns gott om exempel genom historien där en nations tro på neutralitet och ”civiliserade människor” slutat i tragedi för den nationens folk.

Britternas Bombardemang av Köpenhamn 1807

1807 var det krig i Europa. Napoleonkriget skulle det komma att kallas.  Danmark hade deklarerat sig neutralt, men britterna litade inte på att det skulle hindra den danska flottan från att hamna i Napoleons händer. Så man bombardera Köpenhamn, beslagtog örlogsflottan och tog även med sig stora mängder ek.

Detta gjorde i realiteten att Danmark aldrig mer skulle bli en sjömakt, ens i östersjön. Flottan var borta och så även materialet att bygga en ny. Danmark hade inget annat val än att gå in i kriget på Napoleons sida. Någon var ju tvungen att försvara dem från Engelsmännen.

Uppdelningen av Polen.

År: 1772, 1793, 1795 slets polen i stycken av grannar mäktiga långt över Polens samlade kraft. Sällan har absurdare saker skådats än att andra länder helt enkelt går in och säger ”nu är ditt land mitt”. Men Polen saknade både militär och politisk makt, dvs de saknade helt och hållet en försvarsförmåga.  

Sverige 2020

Rysk skyddsockupation av Gotland sedan attacker mot den ryska gasledningen och tillhörande hamninstallationer skett. Ryska fartyg som utgår från Gotland bryter dagligen svensk territorialvatten. Sveriges få Visby korvetter saknar robotar till både luftvärn och ytfartyg och ligger i hamn. Dessa vapensystem lades i malpåse vid 2015 års försvarsbeslut efter socialdemokratiskt övertagande 2014.  Svenska flygvapnet är nere på 2 divisioner med begränsat antal flygtimmar. Gripen saknar även ett bra ledningssystem och sjömålsrobotar. I Jämtland har inte en statlig myndighet satt sin fot på tre år. Kriminella element har utropat självständighet som stöds av Ryssland, som kräver Fredsbevarande trupp. Svensk Polis står handfallen inför de tunga vapen de möter. Försvarsmakten kan inte sättas in då det aktuella insatsförbandet går högvakt och riksdagen inte satte in extra medel för mobiliseringen av en brigad innan det var för sent.

EU håller sig passivt för att inte förlora Gasleveranser och har i ärlighetens namn fullt upp själva, NATO är vi fortfarande inte medlemar av och som Georgien fick erfara 2008. Så är det inte en Hjälporganisation, utan en Allians. Ryssland hotar inte dem. Enligt Lars Ohly hotar de inte ens Sverige.

/Halldin

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: