Vi ligger efter.

12 10 2008

Ryssland och den svenska nedrustningen av Lars Gyllenhaal

Boken är tillräckligt smal för att läsas på en eftermiddag, men sällan har jag haft en så svår läsperiod som den senaste månaden. Men tänkte ge lite tankar om boken nu alla fall.

Boken är baserad på verkligheten och med de orden inser man att den kommer snabbt försvinna. Den kommer aldrig pratas om i tidningar eller läsas av politiker. En bok skriven av en människa som känner Ryssland, men framför allt; Bryr sig om ryssland.

Fördomar: I Sverige finns extremt mycket fördomar om Ryssland. Ett gott exempel i boken är den Svenska bilden om spetznaz. Då Sverige inte bara svalde ull och hår av den propaganda som riktades mot Sverige. Utan även helt saknar egna utbyten och erfarenheter av så har en ”svensktalande terror armé”.

Spetznaz var antagligen ett fruktansvärt vapen, men inte mer annorluna än tex S.A.S. eller Delta Force. Man kan anta att det fanns speciella avdelningar som var riktigt olustiga typer, men att det skulle funnits 4 000 svensktalande (Viktor Suvorov, Spetsnaz) superspioner? Soviet hade resurser, men det är väldigt mycket resurser för ett land. Efter Sovjets fall har vår media börjat mata oss med alternativet att dessa supersoldater, gott i maffians tjänst. På svensk TV är Ryss, Spetsnaz, maffia… samma sak.

Samma sak händer idag med den Muslimska världen, vi matas bara med de värsta scenariona, bara med skäggiga talibankrigare, sprängda marknader. ”Vi lär känna deras länder huvudsaklingen genom våldsfyllda nyehtsinslag, actionfilm och kvällspress” (sid.34).

Historiskt har vi varit i (sen Gustav Vasa) i krig med Dansken 12 ggr, mot ryssland bara åtta och fyra av de var vi angriparen.

Det handlar inte om att bli bättre på korsord och Trivial Pursuit. Okunskap om grundläggande historiska fakta hindrar oss från att se konkreta möjligheter i nutiden.” (sid. 53)

Enligt vår historia krossades Nazismen i Normandie. men tre fjärdedelar av Tyska Arméns alla förluster orsakades på östfronten. Det är politiskt kännsligt att Stalin’s soldater räddade demokratin. Dock är det viktigt att inse att det faktiskt var så. Denna skillnad visar nog tydligast i svensk- och finsk- säkerhetspolitik. Finland vet. Det gör inte vi.

Rysk nationalism är inget som vi får veta något om i Sverige. faktiskt kan jag inte minnas en enda artikel som tar upp detta i någon djupare form än en mening eller två i en artikel om Putin. 

  • 40 % av ryssarna vill se en ny Stalin.
  • Stalins födelsedag firas av Rysslands största parti
  • Samma parti vill återupprätta Tsarrysslands gränser (inkl Finland och Alaska)

Prova att byta ut Ryssar, mot Tyskar och Stalin mot Hitler? Kanske historialektionen i skolan var lite för ”vinklad” ?

För att inte bli långrandig avslutar jag nu med titeln på en av kapitlen i boken (sid. 115

Gas är smartare än pansar

Annonser

Åtgärder

Information

One response

13 10 2008
Josef Boberg

Hmmm… – Det ligger mycket i vad Du har tänkt/skrivit ovan…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: