Försvarsunderrättelseverksamhet

30 06 2008

”FRA-direktör: svenska folket fredas inte från avlyssning bara för att vi inte lyssnar i Sverige. Att FRA-lagen skulle innebära en Stasiliknande övervakning, unik för västerlandet, är helt enkelt inte sant. Och lagen gör inte heller FRA:s signalspaning till en av de tre mest omfattande i Västeuropa. Främmande underrättelsetjänster bedriver redan en omfattande avlyssning. Om FRA slutade lyssna på internationell trafik till och från Sverige skulle vi bara bli beroende av vad utländska underrättelsetjänster uppsnappar. Oron för att FRA skulle bli ett instrument för övervakning av svenska folket är obefogad. FRA:s system skulle passa mycket dåligt för en sådan uppgift och lagens spärrar kommer att fungera, skriver Anders Wik, nyss avgången överdirektör vid FRA.!

FRA har skannat internationell trafik i många år. Den som skriver ”bomb, terror, attentat, Usama” i ett mejl hamnar faktiskt inte i FRA:s garn, ens om det formuleras på utländskt språk och skickas till Mellanöstern. Det var ett missgrepp när vi av pedagogiska skäl beskrev våra metoder som urval med ”sofistikerade sökbegrepp”. Vi förenklade för mycket och det ledde tankarna fel, Många trodde att skrev man ”spännande saker” i e-posten så skulle FRA granska det. Och så är det inte.

Att spana på inrikestrafik, det vill säga kommunikation mellan två parter i Sverige, har inte funnits i FRA:s inriktning och jag är övertygad om att ingen uppdragsgivare skulle våga försöka ge oss en sådan inriktning. Skulle detta ändå hända så är jag säker på att FRA har tillräcklig kraft att säga nej. Det är ju också en fråga om självbevarelsedrift. Hela FRA:s framtida existens skulle riskeras.

FRA:s verksamhet är viktig för Sverige. Den är hemlig, känslig, laglig, kontrollerad och nu äntligen lagreglerad. Det tycker jag är bra.

DN DEBATT

Det markerat med rött är fruktansvärt viktigt att inse. Förut kunde de lyssna på dig utan att ens göra fel. Men de gjorde det inte. Så varför skulle de göra det n u, när det är olagligt?

(se även Lagen om försvarsunderrättelseverksamhet).

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: