Fotbollar, Hells Angels och Främlingsfientlighet

15 03 2008

Jag är inte glad över den svenska moralen. Den är värdelös!

Misshandel av en individ som motiveras med att individen är Svart, gul, röd, muslim, jude med mera. Är allvarligare än misshandeln av en individ med motiveringen att han är tex Djurgårdare.

Våld fördöms alltid kategoriskt av små söta PK-teletubbies. Men i verkligheten, i praktiken? Vi tar enorma krafttag mot våld skapat av rasism och främlingsfientlighet. Men vi låter fotbollshuliganer vara. De jagas inte mer än en ”vanlig” mishandel. Men, var inte alla lika nyss? Var inte våld i alla former förkastligt?

Du och Jag blir nog lika upprörda oavsett vilket våldsbrott vi läser om i tidningen. Oavsett vem som slagit och vem som slagits. Det hoppas jag alla fall. Det jag menar med ”Vi” är att det är vi, samhället. Vi skapar lagar, polisen tar krafttag och politiker fördömer. Men bara beroende på vad som motiverar våldsbrottet och vem som utsätts för det.

 Vi har partier som ”jagar” invandrare för de begår brott och otygelser. Men ingen vill prata om Huliganer eller Organiserad brottslighet. Om det pratas om organsierad brottslighet är det ofta luddigt; ”Ja, vi måste tillsammans göra något åt detta” inte; ”Hells Angels kostar samhället 40 miljarder per år, om de inte vill vara en del av det här samhället ska de ut!!” Igentligen, en anarkist i Hells Angels eller en Kurd som inte vill anpassa sig efter samällets regler. Var i ligger skillnaden? När det gäller konsekvenserna för samället?

Annonser

Åtgärder

Information

2 responses

10 04 2008
Mia

Jo, det är läsaren som styr hur nyheterna blir och vad journalister fokuserar på. Identifikation och chockverkan kan egentligen sammanfatta det som inbegriper vad som blir en nyhet eller inte. Det ska vara nära i tid och rum, personer som beskrivs kunna identifieras med läsaren och i ”bästa” fall våld vara inbakat. Våldet ska alltså då DRABBA den egna gruppen, och inte vara orsakat av den man identifierar sig med.

Så eftersom större delen av befolkningen på ett eller annat vis känner igen sig med fotboll och det runt omkring (”vi vann” osv) så är det en mycket känslig sak att ta upp huliganvåldet, dvs en balansgång. Man vill inte anklaga läsaren eftersom risken finns att han/hon slutar läsa tidningen. Underförstått är att ”huliganer är där borta i periferin” medan ”muslimens son kan gifta sig med din dotter, ska du bara se på när hon slås?”.

Huruvida saker kostar i ekonomisk slutsumma för gemene man är en helt annan sak, och debatteras mer livligt i andra forum än tex Aftonbladet och Expressen, eller på TV-nyheter. I samma takt med att reklammakare vill placera sina annonser styrs nyheter av headlines av olika mått, samt av politiska ambitioner. Sant som du säger att den info människor EGENTLIGEN borde tilldelas inte alls finns där den borde. Beskrivningen av samhället som det faktiskt är saknas. Det var länge sedan public service lades ner. På gott och ont.

10 04 2008
Halldin

Jag har inget att tillägga 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: