Statens, Järnvägar?

11 03 2008

I begynnelsen byggdes järnvägen av privata entrepenörer. Man byggde kors o tvärs och i olika rälsbredd. Det gick inte ihopp sig. Staten fick gå in och köpa upp de förfallande företagen med banor. Idag finns endast smalspår på väldigt få platser och än färre faktiskt trafikerade. Man skapade Statens Järnvägar (SJ) För att ge sveriges befolkning services och infrastruktur för att underlätta deras vardag. Infrastruktur, som annars hade försvunnit i och med de privata bolagens konkurrs och försvinnande. Med uppbackning av en statsapparat och med folkets- och inte vinstens- bästa i tankarna. Kunde SJ tex Beställa 333st D-lok som länge var världens största ellokserie.

1988 delade man på SJ och det som skulle bli Banverket. Det var ungefär hit jag ville komma. För även om några få människor idag faktiskt vet skillnad på Banverket och SJ, så fick man under sin tid som banverkere alltid höra ”hur är det på SJ?”.

Att folk då skulle hänga med 2001 när maknaden släpptes friare, ja det skulle ju ha varit en dröm. Idag finsn det många Järnvägstrafikeringsbolag. Några exempel är SJ, Tågkompaniet, Veolia, Green Cargo, Hectorrail, TGOJ. Det finns det några stycken som faktiskt uppfattat. Men sen kommer den delen som knappt järnvägsfolket själva upptäckt. Banverket, Myndigheten som ska främja tåget framförallt och underhålla statens järnvägar i riket. Har fått konkurrans! I delar av vårat avlånga land finns inte ens Banverket Produktion, representerade. Där har de helt blivit utkonkurrerade av privata aktörer. Fall de gör ett bättre eller sämre jobb det vet inte jag.

Men värt att notera är att vid ett fel på järnvägen så skäller folket fortfarande efter SJ. 20år efter att de befriades från det. Vad säger det om det Svenska Folket? Vi kan även konstatera att vi är på väg mot en tid då allt återigen blir privatägt på järnvägen.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: