Skatteparadiset

10 03 2008
Det var ett tag där 2000-2001, som staten fick för sig att man skulle bolagisera och markandsanpassa så stora delar som möjligt av Statens verksamhet.
Idag ser vi resultatet av det. Jag ska nu berätta vad jag vet. Vem vet… om man sätter sig in i det, kanske det är än mer skrämmande.
Banverket: Banverket delades upp i flera delar, Banverket, Banverket Fastighet, Banverket Industri, Banverket Produktion, Banverket Tele, Banverket IT, Banverket Trafik (Idag Leverans).
Exempel: På en station äger Banverket rälsen och plattformarna, skyltarna och högtalare ägs av Banverket Tele, men används av Banverket Trafik, som även styr trafiken på rälsen. Räls och plattformar underhålsl av dem som tog hem kontraktet, som just i detta exempel har blivit Banverket Produktion. Så när en signal som ägs av Banverket går sönder upptäcks det av Banverket Trafik, som skickar ut Banverket produktion för att laga det. Alltså tre stycken för att göra vad en gjorde för några år sen. Banverket Fastighet har även markandsanpassade hyror. Alltså… Banverket Fastighet tar ut marknadsanpassade hyror på byggnader byggda av och anpassade för Banverket, Byggnader som en del, tex Driftledningscentralen i Hallsberg. Inte skulle gå att hyra till någon annan kund. Hyrs ut till samma pris per kvm som DLC Stockholm, som ligger mitt i stockholm i de fina kvarteren. Det tragiska kommer dock inte förrens man tänker efter…. Varför tar ett statligt bolag som går på skattepengar, ut markandshyror av ett annat statligt bolag som går på skattepengar. Staten ger alltså skattepengar till Banverket Trafik som de sen använder för att betala marknadsanpassade hyror till Banverket Fastighet som sen ger överskottet till Staten i form av vinst. Staten betalar alltså sig själva? Visst, det skapar jobb! Någon msåte ju sitta o vända de där pappren. Men är det verkligen rätt sätt?
SJ och Jernhusen: Jernhusen är ett statligt bolag som äger alla stationsbyggnader o dyl. SJ känner ni säkert till? Det är ett Järnvägstrafikeringsbolag ägt av Staten.
Jernhusen tar ut markandsanpassade hyror och har vinstkrav, Precis som Banverket Fastighet. På sina byggnader (stationshus). Så nästa gång du undrar varför SJ inte har kvar en biljettkiosk i Mjölby. Då vet du varför. Hyran är skyhög. Som du kanske märkt har Stationshus oftast bara två inneboende. Pressbyrån och SJ Biljettservice. Varav Pressbyrån på flera håll står ensamt kvar. För att det på SJs del inte varit ekonomiskt hållbart att vara kvar. Jag tänker itne gå in på hur mkt dyrare det är att ha en SJ-biljettservice än en Pressbyråkiosk. Det borde vara ganska självklart. men det jag tänker gå in på är; återigen betalar ett statligt bolag Hyra till ett annat statligt bolag. Även om SJ inte är som Banverket (som faktiskt är en myndighet). Så kan man undra hur de tänker. För vilka andra än Järnvägstrafikeringsbolag är intresserade av att innhusas i ett stationshus?
Försvarsmakten och Fortifikationsverket: Här är Min kunskap som lägst och jag har funnit insperation från Wiseman’s Wisdom.
Försvarsmakten får skattepengar från Staten som de ska bedriva sin verksamhet med. Men först ska de betala hyra till Fortifikationsverket, på byggnader som de haft sen… Ja… bra många kungar sen! Självklart marknadsanpassad hyra till ett statligt bolag med vinstkrav. För vem annars skulle ha användning av stridsvangsgarage?
Annan kul detalj är att Försvarsmakten måste betala marknadsanpassade priser när de flyger egen personal med sitt egna transportflyg för att inte konkurrera med flygbolagen.
Som sagt, det var det jag har minst kött på benen om så jag återger bara vad jag läst hos angiven blogg. Jag rekommenderar starkt hans serie ”luftslottet som sprängdes”.
Kortsagt: Staten är jävligt bra på att flytta runt pengar över golv med stora springer mellan planken. Man kan undra, Hur många miljarder finns att spara utan att knippsa en enda millimeter på effektiviteten? Kanske till o med öka den när man inte måste skyffla papper, sitta i telefonköar och trolla med knäna för att få saker att fungera.
Det jag hoppades med nytt finansdepartement var att man skulle ta en titt o säga ”va i helvete har de gjort här igentligen” men nej… De sparar som man alltid gjort. kortsiktigt och dumt. För glöm inte! Skit i hur sverige ser ut om 10-20 år. Det är hur det ser ut vart fjärde som räknas. (För då är det val).
Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: